Menscykeln är kvinnans 5e hälsotecken ihop med andning, blodtryck, puls och kroppstemperatur.
Detta talar rätt mycket för hur viktigt det är att vi har en fungerande cykel, och att vi också får lära oss MER om hur cykeln fungerar.
Jag pratar både för mig själv, mina klienter och mina vänner när jag säger att det verkligen saknas information kring detta. Vi borde får lära oss detta tidigt, i skolan, på ungdomsmottagningen, på gyn, inom vården m.fl.
Det är lätt att tänka att våra könshormoner enbart handlar om vår fertilitet men vi har inte våra könshormoner enbart för att vi ska kunna bli med barn, våra hormoner styr en mängd andra funktioner i vår kropp. Är våra hormoner ur balans så kommer även dessa funktioner i kroppen drabbas och vi kommer att må dåligt både fysiskt och psykiskt som ett resultat.
Vi vill alltså ha en fungerande cykel och vara fertila oavsett om vi vill bli med barn eller inte.
Cykelns olika faser
Man kan dela upp cykeln i 4 olika faser;
Mensen - Blödningsdag 1 fram till mensens slut
Follikulärfasen - dagen efter mensens slut fram till ägglossning
Ägglossning - när ägget kläcks
Lutealfasen - efter ägglossning fram till mens
Dessa faser infinner sig inte om du går på hormonellt preventivmedel då hela syftet med p-medel är att stänga ner dina egna hormoner och din ägglossning. Mer om det i ett annat inlägg.
Faserna nedan beskrivs utifrån en normal cykel.
Fas 1 - Mensen
Här har du din mens och dina könshormoner (östrogen och progesteron) är låga.
Här kan vi ofta känna oss lite mer trötta vilket är helt normalt, även att känna av en lätt molande känsla då livmodern jobbar för att göra sig av med slemhinnan som byggts upp. Att känna stark smärta så att du blir begränsad i din vardag är däremot inte normalt, så ska det inte behöva vara. Du behöver faktiskt inte ha ont alls. Tyvärr pratas de om mensvärk idag som att det "hör till" - men har du kraftigare värk så är det något som inte är som det ska.
Något som driver på mensvärk är inflammationer, så att bota mensvärk är första steget att hitta grundorsaken till din smärta. Varför har du int?
Fas 2 - Follikulärfasen
Här börjar äggblåsorna (follikler) mogna. Äggblåsorna producerar hormonet östrogen i takt med att de mognar och östrogenet börjar stiga runt dag 5 i cykeln.
Östrogen är ett hormon som ger oss livslust, det gör att vi känner oss lite mer självsäkra och vi känner mer lust till sociala sammankomster i denna fas. Serotoninet, vårt "må bra hormon" följer östrogenet uppåt i denna fas och är en anledning till att vi kan känna mer lust och glädje här.
Östrogenet når sin topp precis innan ägglossning och här ökar även vår sexlust.
Fas 3 - Ägglossningen
Nu när östrogenet nått sin topp så signalerar hjärnan (via hormonet LH) till äggstockarna att det är dags att kläcka ägget. Här just vid ägglossningen brukar vi må väldigt bra, känner oss starka, trygga, självsäkra, attraktiva och har mer sexlust.
Fas 4 - Lutealfasen
Lutealfasen infinner sig dagen efter ägglossning fram till dagen innan mens. Här faller östrogenet efter ägglossning ner till en lägre nivå, så även serotoninet, vilket gör att det är helt normalt att känna sig lite låg någon dag. Vissa känner av det, andra inte.
När ägget nu kläckts så har vi kvar gulkroppen som är resten av själva ägget. Gulkroppen är den som producerar vårt progesteron. (Har vi ingen ägglossning, har vi heller inget progesteron.).
Progesteron är det stabiliserande hormonet, det gör oss lugna och trygga så i denna fas känner vi oss just så. Lugna, trygga och landar lite mer inåt. I denna fas ska progesteronet dominera östrogenet.
Gulkroppen varar i en frisk menscykel i ca 14 dagar, om du inte blivit gravid så dör gulkroppen och här faller hormonerna och mensen startar. En ny cykel är påbörjad.
Även här, just innan mens när hormonerna dippar, är det normalt att känna en liten dipp i ditt mående men på en hanterbar nivå. Vill du skilja dig, flytta hemifrån eller något annat drastiskt vid den här perioden varje månad - då är det något som inte står rätt till.
Hormonell obalans
Känner du inte igen dig i faserna som beskrivs ovan? Mår du dåligt innan mensen kommer? Känner du dig inte så stark innan och runt ägglossning? Har du ingen sexlust? Har du en jobbig menstruation med smärta, rikliga blödningar? Du kanske har utebliven mens? Då har du hormoner som är ur balans och du ska inte behöva ha det såhär.
Vid en hormonell obalans är det inte hormonerna i sig som det är "fel på" utan det finns en bakomliggande grundorsak som ger obalans i våra hormoner.
Vanliga orsaker är;
Stress
Inflammation
Problem med sköldkörteln
Problem i mage/tarm
Vill du ha mer hjälp och stöttning här?
Boka in en kostnadsfri konsultation med mig HÄR så kan vi prata mer!
Du kan läsa mer om min coachning på emeliehult.com
Comments