top of page
Skribentens bildEmelie Hult

Lågt järn? Är tillskott bra eller dåligt?

Uppdaterat: 17 mars 2022


Om det visar sig att du har lågt järnvärde efter blodprov betyder det inte att du direkt ska gå och tillsätta en massa järn i tablettform. Om vi enbart tittar på järn på själva blodprovet säger det inte så mkt, det är fler faktorer vi behöver titta på samtidigt så som status på övriga mineraler, din livsstil m.m.


Mineraler fungerar i synergi med varandra i kroppen, de påverkar varandra. De jobbar tillsammans.

Om lösningen på lågt järn är att inta mer järn så ignorerar man en stor del av bristen i sig.

Om ditt järnvärde är lågt finns det en anledning till det.



Lågt värde på blodprovet?

Till det luriga då, du kan enligt blodprov ha lågt järnvärde i blodet men samtidigt väldigt högt värde i dina vävnader. Detta betyder att ditt ”återvinningssystem” för järn (mer info nedan) inte fungerar som det ska och att järnet därför lagras i dina vävnader. Att då tillsätta mer järn skapar bara mer inflammation och hormonella problem i kroppen - för det är vad för högt lagrat järn gör, skapar inflammation och hormonell obalans.


Kroppen har alltså inte vad den behöver för att transportera och ANVÄNDA järnet som redan finns i kroppen.

Vad behöver vi då för att vi ska kunna använda järnet korrekt?


Järn behöver koppar, magnesium och A-vitamin (retinol) för att fungera optimalt i kroppen, så kan det vara så att du istället inte har tillräckligt av dessa mineraler/vitaminer?


Järn måste regleras hårt av koppar för att hålla en bra balans. Har du lågt koppar kommer därför järn att lagras i vävnaderna.

Lågt järn kan också vara kopplat till för högt intag av D-vitamin som många tar som tillskott i isolerad (och överdoserad) form just nu (läs separat inlägg om D-vitamin).

D-vitamin i överdos gör nämligen även det att järn lagras i vävnaderna. För mycket järn i vävnaderna kommer också leda till att kroppen börjar utsöndra mer kalcium från skelettet. För mycket kalcium = brist på magnesium. Phew...


Hur mycket järn behöver vi?


Vi har ett ”återvinningssystem” för järn i kroppen (RES) som hjälper oss att producera 24 mg järn varje dygn. Vårt järn går alltså runt i kroppen som ett kretslopp.

Vår kropp gör alltså 24 mg järn varje dag, och det krävs ca 25 mg järn för bildandet av röda blodkroppar. Vad betyder detta då? Jo att vi behöver endast ca 1 mg järn från vår kost / dag.

För mycket järntillskott och för lite koppar kommer dock påverka detta kretslopp negativt genom att kroppen börjar lagra mer järn i vävnaderna - och så får vi höra att vi har för låga järnnivåer på blodprovet och börjar ta mer tillskott av järn - en ond cirkel…


För mycket järn i form av tillskott kan:

  • Trigga igång immunsystemet i kroppen vilket leder till inflammation. Järn föder patogener i kroppen som bakterier, parasiter, virus m.m. vilket leder till att kroppen bunkrar upp ännu mer järn i vävnaderna.

  • Ökar oxidativ stress vilket driver på sjukdomar

  • Gör att koppar, magnesium och E-vitamin minskar

Att ha för mycket järn i vävnaderna kan i sin tur leda till en ökad låggradig inflammation vilket gör att du känner dig trött. Här är de då lätt att tro, bara för att vi har lågt järn i blodet, att vi behöver ta mer järntillskott, vilket då leder till mer lagrat järn i vävnader, mer inflammation.. osv.


Hur kan du få ordning på järnet?

  • Fundera på om du ska sluta med tillskott av järn till att börja med. Gör din egen research.

  • Sluta med det som minskar din nivå av koppar i kroppen

    • Se över övriga tillskott som kan hämma biotillgängligt koppar som C-vit i form av askorbinsyra, zink, D-vitamin, multivitaminer etc.

  • Börja äta mer mat som innehåller koppar naturligt (lever, skaldjur, svamp, fisk, frukt m.m). Rekommenderar inte koppar som tillskott.

  • Börja äta mer animaliskt som innehåller retinol (vitamin A) naturligt (vi omvandlar beta-karoten till retinol väldigt dåligt) så bästa källan är animalier.

  • Ät mer animaliskt då det innehåller hem-järn som absorberas 2-4 gånger bättre än plantbaserat järn.

  • Undvik järnberikade livsmedel.

  • Minska på din stressnivå.

  • Stötta din tarm och din lever.

Viktigt också att se över hur du lever? Hur ger du dig själv näring - inte bara genom mat utan annat runtomkring dig? Hur ser din livsstil ut? Hur tar du hand om dig själv?


Vi är alla olika och så även vad som påverkar oss - att jobba tillsammans med någon kan hjälpa dig att identifiera grundorsaken.

Behöver du hjälp med att återfå din hälsa? Balansera dina vitaminnivåer naturligt? Få tillbaka din hälsa? Balansera din mage och dina hormoner?



Boka in en fri konsultation så kan vi prata mer.




Vill du veta mer om min coaching kan du klicka nedan.




53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Histamin

Comments


bottom of page