top of page
Skribentens bildEmelie Hult

Kan det vara din sköldkörtel?

Om du ofta vaknar trött på morgonen trots att du sovit, att du fortfarande känner dig dåsig så kan det vara ett tecken på att din sköldkörtel inte fungerar som den ska.

Tecken på att en sköldkörtel inte mår så bra kan vara;

  • Trötthet

  • Tappar hår

  • Humörsvängningar

  • Svårt att hålla koncentrationen

  • Dåligt minne

  • Viktproblem

  • Menscykelproblematik

  • Mag/tarm problem

  • Depression/ångest


Utan en fungerande sköldkörtel har vi svårt att må bra. Många går med en sköldkörtel som inte fungerar optimalt och ofta utan att ens veta om det. Du kanske till och med har tagit prover men fått svaret att "allt ser bra ut"? Mer om det här längre ner...


Många kvinnor går också väldigt länge med denna problematik och blir inte tagna på allvar. Antingen skylls det på en lättare depression eller att man bara får rådet att ”gå hem och vila lite”.

Detta är väldigt frustrerande, det är så många som mår dåligt men man får lära sig att leva med det eller ännu värre - får höra att det sitter i våra huvuden.


Vad gör sköldkörteln?

Sköldkörteln är en hormonproducerande körtel som sitter i halsen strax under struphuvudet. Sköldkörteln påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den påverkar vår energi i kroppen och styr vår ämnesomsättning - hur kroppen omvandlar näring till energi. Den styr blodsockerhalten och kroppens temperatur. Den hänger starkt ihop med menscykeln och vår kvinnliga hormonhälsa. Den styr också binjurarna och då också kroppens produktion av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin.


HYPO eller HYPER?

Det finns två olika sortes sköldkörtelsjukdomar, Hypotyreos eller Hypertyreos.

Nedan kan du se hur de olika symptomen kan skiljas åt;





Orsaker

En under eller överaktiv sköldkörtel kan alltså ge massor av symptom och det finns flera orsaker, bland annat stress och näringsbrist - alltså dålig kost och/eller en mag/tarm som inte fungerar som den ska, att kroppen inte bryter ner/smälter maten och därmed inte tar upp näringen optimalt.

Så dessa väldigt vanliga problem som många lever med idag har direkt påverkan på vår sköldkörtel.


Provtagning och referensvärden

Nedan listas vilka prover man behöver testa för att kolla sin sköldkörtel. ALLA dessa prover bör tas för att kunna se hur din sköldkörtel mår men oftast stannar vården bara vid TSH och T4. Detta säger egentligen ingenting, kroppen måste tex kunna konvertera om T4 till T3 och här kan du sakna detta enzym som krävs. T3 påverkar nämligen allt, det är din cellenergi och detta testet prioriteras inte i vården tyvärr!

Ska du testa din sköldkörtel så be dem om att ta alla prover nedan för att få rätt bild.

Det kan även vara så att TSH, T4 och T3 ser bra ut men att kroppen har bildat antikroppar mot sköldkörteln, så proverna TPO och TRAK är då högst intressanta.


  • TSH - Signalhormon från hjärnan som signalerar om kroppen behöver tillverka mer T4

  • T4 - Inaktivt sköldkörtelhormon.

  • T3 - Aktivt sköldkörtelhormon. Hormonet som är avgörande för vår cellenergi.

  • TPO - Antikroppar (underfunktion i sköldkörteln - Hypo)

  • TRAK - Antikroppar (överfunktion i sköldkörteln - Hyper)

RT3 är ett annat prov som tyvärr inte tas i sverige vad jag vet, men det är det inaktiva hormonet som blockerar det aktiva (T3) från att komma in i våra celler. Så om T3 ser bra ut, men du fortfarande upplever symptom som tyder på problem med sköldkörteln, då kan du ha problem med att få in T3 i dina celler pga RT3. Här behöver vi då kolla din näringsstatus, vissa brister kan leda till att du inte kan absorbera T3 ordentligt.


En annan viktig del i detta är referensvärdena. Referensvärden inom vården är generellt ganska generösa, du behöver i vissa fall må väldigt dåligt innan du hamnar utanför dessa, då ska de i alltså ha gått väldigt långt.

Om vi tar TSH som exempel här, så kan refernsvärdet gå ända upp till 5 i vissa regioner (ja, detta skiljer sig åt även beroende på vart du bor...) men om du är i en pågående IVF behandling tex, då behandlas alla som överstiger 2.5 då det påverkar fertiliteten negativt. Oavsett om vi önskar att bli gravida eller inte så vill vi vara fertila - det betyder att vi mår bra, menscykeln och hormoner i balans är ett kvitto på hälsa.

Nedan ser du optimala referenser för vart du bör ligga;



Stötta din sköldkörtel

Detta är som allt annat väldigt individuellt och beror helt på vad som gör att din sköldkörtel ej fungerar som den ska, men det finns några grundläggande råd att ge som alla kan börja med. Mat och livsstilsförändringar har stor inverkan på vår hälsa och så även vår sköldkörtel;


  • Balansera dina måltider och håll blodsockret i balans.

  • Sträva mot att sova mellan 7-9 h per natt och undvik det blå ljuset 1-2 timmar innan du lägger dig.

  • Ge din kropp vila, sakta ner. När vi är konstant igång och även stressade så har vår kropp svårt att läka.

  • Undvik högintensiv träning och prioritera mer lugn träning som styrka/promenader/yoga.

  • Se över din näringsstatus, sköldkörteln gillar jod, selen, b-komplex, zink, järn, magnesium, D och A vitaminer. Med detta sagt så ska vi inte gå och köpa en massa kosttillskott utan att veta hur vi ligger till i vår egen kropp, men detta är några utav de vitaminer och mineraler som är viktiga för sköldkörtelfunktionen.


Komma vidare

Behöver du hjälp med att stärka upp dig själv, din kropp och kanske din sköldkörtel?

I min coaching får du hjälp med att komma vidare och ta nästa steg mot en bättre hälsa. Hjälp med att hitta grundorsaken och börja läka din egen kropp med anpassade verktyg för dig och din kropp.

Låter det intressant?


Boka in en kostnadsfri hälsokonsultation med mig HÄR så kan vi prata mer eller skicka ett mail till info@emeliehult.com.


Läs mer om min coachning och mina program HÄR.



312 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page